У редовном термину емисије СКЦ квАрт вечерас, у четвртак, 22. априла, у 21 час, на YouTube каналу СКЦ-а биће емитован разговор са Маријом Урошевић, ауторком изложбе „Знаш чега сам се сетила“.

Марија Урошевић рођена је 20. априла 1990. у Параћину. Дизајн индустријских производа на Београдској политехници дипломирала је 2016. године. Основне студије вајарства на Факултету ликовних уметности у Београду завршила је 2017. а мастер студије 2019. године, у класи Мрђана Бајића и Радоша Антонијевића.

У свом уметничком раду, првенствено кроз скулптуру, истражује односе микро и макро света око себе као и начине њиховог повезивања. У последњем периоду рада бави се феноменом сећања. Испитује смерове памћења, као и то колико је сећање варљиво. Живи и ради у Београду.

Излагала је на више групних изложби међу којима се издваја Пролећна изложба ”Где будућност почиње“ у уметничком павиљону Цвијета Зузорић 2020. године.

Објашњавајући суштину скулптуре и говорећи о делима ауторке Марије Урошевић, Никола Шуица, редовни професор Факултета ликовних уметности у Београду, ментор и предавач, каже „Ситуација за сваког отворених чула: помицање нашег погледа или, исто тако, нашег тела и осећаја около датог места. Структура облика,  и видом, и додиром је и дата ситуација временске садашњости. Физички  простор заузет уметничким делом није константа, свако историјско време нанесе понешто друкчије. Преобиље данашњице то додатно  наслојава, меморија се увећава, ма како се људска врста еволуцијом, али и предањима наслојава у понављањима од свог миленијумског послања. У дати свет и његова окриља.  Из којих се исто тако изненађујуће па и снажно излази.

Марија Урошевић ствара у формама које откривају такво понирање и постају, са становишта неуронауке биолошки захват скулпторског амбијента. Пренос ‘Велике плаве мреже’ тај, по ауторки, изглед неуралних рачвања и синапси мозга захваћеног неуро обољењем, истовремено је анамнеза флуктуације и допринос новој, просторно временској архитектури свести. И помицању из ње“.