Награда за најбољу представу у целини на Шестом фестивалу аматерских позоришта КУЛИСА који је крајем прошле недеље организовао Студентски културни центар Крагујевац додељена је Академском позоришту Студентског културног центра из Ниша за представу „Мирис живота уназад“. То је одлука стручног жирија, али и жирија учесника.

У образложењу одлуке стручног жирија, у којем су били Драгана Дабовић (позоришна, филмска и телевизијска глумица), Марко Марковић (позоришни глумац) и Стефан Павловић (уметнички руководилац „Крик театра“ наводи се да представа из Ниша доноси “филмску прецизност и снажан емотивни утисак. Емпатија кроз емоцију и утисак који остаје у публици, резултат су одличне игре и врло паметних драматуршких решења. Све ово ову представу чини озбиљним театарским чином“.

Другу награда за најбољу представу у целини добио је Драмски студио младих Градско позориште Бечеј, за представу „Полицајци“. „Озбиљан приступ и вешто редитељско вођење издвајају одличну колективну игру, мајсторство у покрету и партнерској игри. Тимски дух доказује колективни чин једног озбиљног младог ансамбла“, наводи се у образложењу жирија.

Стручни жири није доделио трећу награду истичући да су се лауреати издвојили „квалитетом и великим умећем, те да у том смислу, одређивање нијанси која је трећа представа, не би било правично и фер“.

За најбољу режију награђен је Игор Павловић, за представу „Полицајци“, (Драмски студио младих Градског позоришта Бечеј). Награде за најбоље улоге добили су Јована Ђорђевић, за улогу Мадам Розе у представи „Мирис живота уназад“ и Немања Николовски, за улогу Мома, у истој представи.

Ани Карапанџић Вуковић припала је „специјална награду за глуму“ за улогу докторке Ренс у представи „Шта је собар видео“ (Градско позориште КЦ Смедеревска Паланка). „Специјална награда за сценски покрет“ додељена је ансамблу представе „Полицајци“ из Бечеја док је „Специјална награда за костим“ припала Радмила Михајловић и Љиљани Мариновић, (представа „Шта је собар видео“).

Награду за глумачку бравуру „Милева Жикић” добила је Јована Ђорђевић, за улогу Мадам Розе у представи „Мирис живота уназад“, док је Ђорђу Накићу, за улогу Сера у представи „Гардеробер“ Театра 5 из Београда, припала награда за глумачку бравуру „Драгомир Бојанић Гидра”, одлучио је жири учесника у којем су били Гордана Адамов, Радивоје Ђурђевић, Младен Јуришић, Петар Шчепихин, Ђорђе Накић и Бранислав Алексић.

Текст: Снежана Милисављевић

Фотографије: СКЦ Крагујевац