Град Крагујевац обновиће фасаде на објектима који су споменици културе у строгом центру града. Студијом ревитализације фасада у Старом градском језгру, коју је урадио Завод за заштиту споменика културе, идентификовано је 22 објекта, међу којима су кућа трговца Алексе Обрадовића – Регентова кућа, зграде некадашњег Пека и Просвете, кафана Балкан, као и 11 објеката у Улици Краља Александра Првог Карађорђевића.

У првој фази, током ове године, планирана је обнова 9 од укупно 22 фасаде. То су три  зграде у пешачкој зони: зграда са атласима преко пута Споменика штафети и  зграде познате као Просвета и Пеко, као и још шест објеката  у Главној улици, са десне стране према  Пиониру. Све зграде припадају просторно културно – историјској целини Старо градско језго, заштићеној 1970. године.

Центар града на овај начин добија нову туристичку вредност, јер ће после ових радова зградама бити враћен стари сјај и репрезентативни изглед који су имале почетком XX века када су у доба индустријског и  економског полета Крагујевца подигнуте .

Јавни позив за извођаче радова расписан је пре неколико дана преко Портала јавних набавки, а рок за пријаву истиче 30. марта.

Припремила: Емина Драмлић

Фото: Јован Живановић