Свим љубитељима вина од сада је доступан водич „Вински путеви Шумадија и Поморавље“. Ова публикација, која је ауторско дело Зорана Драгољевића Жоржа, публицисте, винског витеза Шумадије и винског експерта, изашла је у издању Градске туристичке организације Крагујевац и удружења Wine Expert Kragujevac,  као пилот пројекат у оквиру програма развоја винског туризма Србије.

Публикација је намењена пре свега путницима, туристима, љубитељима вина и гастро хедонистима, али исто тако и пружаоцима услуга у овој области туризма као што су: винарије, туристичке организације и агенције, хотели, ресторани, винотеке, локални прехрамбени произвођачи, превозници и специјализовани медији.

Ова свеобухватна и информативна публикација на 60 страница представља две значајне винске регије Шумадију и Поморавље, а у оквиру њих и најинтересантније винске туре. Детаљно је описано 56 винарија са свим корисним подацима и преко 200 вина са препоруком и описом оних најбољих. Водич је опремљен бројним фотографијама и са четири мапе виноградарских рејона и виногорја. У водичу су представљени и најзначајнији културно-историјски споменици, српски средњовековни манастири, као и значајне природне реткости и знаменитости. Представљен је и календар винских манифестација у Шумадији и Поморављу.

Простор који обухвата и описује овај водич представља најзначајнију винску регију у Србији како по свом историјском корењу, српским аутохтоним сортама винове лозе које се од вајкада гаје (прокупац или каменичарка, скадарка, смедеревка и тамјаника), тако и по винима врхунског квалитета која се праве у винаријама као што су: Александровић, Радовановић, Темет, Ластар и бројне друге. Ово је једина регија у Србији у којој две краљевске породице Обреновић и Карађорђевић имају своје винограде и винарије у којима се и данас производи вино. Посебно је значајно истаћи да у Тополи на локалитету Опленац, Краљевска винарија коју је подигао 1931. године краљ Александар I Карађорђевић, данас производи вина високог квалитета, а у склопу винарије је и музејска поставка која кроз бројне збирке пружа преглед развоја винарства у Србији.

Тако је и најинтересантнија понуда винског туризма Србије управо „Краљевска винска тура“ која пролази историјским, а уједно и савременим винско-гастрономским путем Шумадије.

У припреми је издање водича на енглеском језику и web апликација за мобилне уређаје.