Конференција „Вински туризам Србије – Потенцијал, програми и перспектива“, у организацији удружења „Wine Expert“ из Крагујевца и Вински путеви Србије из Београда, уз подршку Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи Универзитета у Крагујевцу, одржана је у Винском подруму Малча код Ниша, 13. и 14. фебруара 2021. године.

Циљеви конференције су били: промоција пројекта и бренда „Вински туризам Србије“, промоција програма у оквиру тог пројекта, повезивање и умрежавање винара и виноградара, стручњака из ове области, туристичких организација и агенција, научних и образовних институција, хотелијера и угоститеља, произвођача хране и винољубаца из читаве Србије.

Представљен је пилот пројекат „Вински путеви Шумадије и Поморавља“ као пример добре праксе у представљању винских путева Србије.

Важан закључак конференције је неопходност израде пројекта ревизије путне сигнализације под називом „Реорганизација винско-туристичке сигнализације као предуслов за развој винског туризма Србије“.

На конференцији је промовисан лого „Вински туризам Србије“.

У радном делу, учешће на овој конференцији, личним присуством или тако што су послали своје радове, узели су: Проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи Универзитета у Крагујевцу, Др Данка Милојковић, директорка ТО Ниш, Бојан Павловић, директор ГТО Крагујевац, Проф. др Снежана Штетић, Education & Training World Tourism Network, Проф. др Горица Цвијановић, Бранислав Анђелић, власник сертификоване органске винарије – Плавинци из Гроцке, Иван Јовановић, винар и власник Винарије Изба-Јовановић, Јелена и Бора Јовић Вински подрум Малча, као домаћини Јелка Ранковић и Зоран Драгољевић Жорж, пројекат менаџер удружења „Wine Expert“ и Зоран Рапајић, председник удружења Вински путеви Србије, као организатори.

Ова конференција имала је и свој свечани део у виду потписивања повеље, чиме је  Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи Универзитета у Крагујевцу приступио пројекту „Вински туризам Србије“.

Конференција је одржана уз велики празник посвећен Светом Трифуну који је заштитник винара и виноградара, а учесници су заједно са домаћинима присуствовали обреду резидбе и освештавања винове лозе.

Домаћини Бора Јовић и Јелена Јовић су оба дана, у свом сада већ традиционалном и препознатљивом стилу, гостима приредили гастрономски ужитак са домаћим нишким специјалитетима, уз дегустацију изврсних вина и ракија из винског подрума Малча.

Конференција је одржана уз ограничен броја учесника. Оба дана, тај број је био лимитиран, чиме су биле испоштоване све прописане мере услед актуелне пандемије.