У понедељак, 15. фебруара, на Сретење, Књажевско-српски театар обележиће 186 година од оснивања. Те вечери  премијерно ће бити изведена представа „Генерали или сродство по оружју“, по тексту Борислава Пекића, а у режији Марка Мисираче.

У представи играју: Никола Милојевић, Чедомир Штајн, Марија Ракочевић, Ненад Вулевић, Богдан Милојевић и Аврам Цветковић.

У Генералима (праизведба 1972. у Атељеу 212 у режији Љубомира Драшкића) се сусрећу пензионисани генерал краљевске југословенске војске и интендантски пуковник Вермахта у јесен 1944. у подруму једне куће у Београду. Њих двојица су се читавог живота припремали за вођење рата, да би у моменту кад је он доиста и избио били одстрањени с бојног поља. Кроз историју сусрета та два инфантилна али опасна створења који, са заставицама у рукама и нагнути над генералштабним секцијама „реализују“ своју болесну страст за стварањем историје, док око њих бесни стварни рат, Пекић нам показује да у корену нашег неспоразума са светом обично лежи нека нездрава опсесија, нека мегаломанска идеја која је у пуном раскораку са стварним животом. У овој комедији страшно је сразмерно смешном: страшно је то што једна тако смешна, инфантилна ситуација има за последицу оно што је човечанство доживело у Другом светском рату. Трагично које се исказује као комично, црнохуморни подтекст овог комада и у подједнакој мери изузетно познавање једног менталитета – сврставају Генерале међу највреднија дела српске комедиографске литературе.

Прва реприза је заказана за четвртак, 18. фебруара, а друга за суботу, 20. фебруара.