Планинари „Жежеља“ уредили две нове стазе
Планинарско друштво Жежељ је у сарадњи са Скупштином града Крагујевца успешно реализовало пројекат „Планина је ту – корак за квалитетнији живот“, у оквиру којег су урежене и обележене две пешачке стазе на Гледићким планинама. Обе стазе ући ће у Регистар Планинарског савеза Србије.
Дужина прве кружне стазе је 16,5 км (Аџине ливаде – манастир Каменац – Аџине ливаде). Укупан успон је 595 метара, као и силазак (595 метара) и потребно је 7 сати да се стаза пређе. Обележена је Инфо таблом, планинарским путоказима и ознакама.
Маркирана је и кружна стаза Бајчетина – Церје – Гледићки Црни врх – Бајчетина. За прелазак ове стазе, дуге 10,5 км, потребно је око 4 и по сата. Маркацију могу да користе обучени планинари али и рекреативци.
Вредност пројекта је 120.000 динара, који су обезбеђени кроз пројектно финансирање.
Планинарско друштво Жежељ ће из сопствених средстава обележити стазе сигнализацијом која има и QR код тако да у сваком тренутку љубитељи природе који одлуче да пешачећи уживају у лепотама шумадијских предела могу да виде где се налазе. Ова сигнализација биће постављена до априла следеће, 2021. године, и омогућиће свима који желе самостално да планинаре, да упознају и атрактивне туристичке локалитете у околини Крагујевца.
Планинари не стају, организују планинарење и током новогодишњих празника и праве планове за следећу годину. Почетком 2021. године намеравају да обележе још две стазе Гледићке трансверзале.
Аутор текста: Снежана Милисављевић
Аутор фотографије: Воја Милић, ПД Жежељ