Најбољи библиотекар Србије – Гордана Вучковић из Крагујевца

Библиотекарско друштво Србије прогласило је за „најбољег библиотекара“ у 2020. години Гордану Вучковић,  самосталног књижњичара у Завичајном одељењу Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу.

У образложењу жирија у саставу Милица Матијевић, Татјана Богојевић и Оливера Настић (председник) између осталог се каже: „Колегиница Гордана Вучковић издвојила се својом богатом и динамичном радном биографијом. Она је један од оних библиотечких стручњака који, примењујући иновативна решења у представљању завичајне грађе, руше стереотипе о библиотекарству као досадној професији.

Образложући предлог за награду, Мирко Демић, директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу, истиче да је колегиница Гордана Вучковић следећи „све путеве књиге“, осим преданог и стручног рада у Завичајном одељењу учинила значајан искорак у осмишљавању и организовању манифестације „Дани крагујевачке књиге“, која захваљујући њеној инвентивности и преданом раду прерастају у Дане крагујевачке културе.  Осим очувања завичајног културног наслеђа, преданог рада са корисницима, учествовала је у бројним пројектима своје библиотеке, члан је и активни сарадник редакције часописа „Кораци  и „Крагујевачко читалиште“.

„Гордана Вучковић поседује богату библиографију стручних радова, преко 60 библиографских јединица. Аутор је неколико монографских публикација. Савесна и предана струци, вештине и искуства зналачки усаглашава са потребама библиотеке у којој ради, чиме свакодневно унапређује њен рад, али и библиотекарства у целини. Иза ове наизглед наизглед једноставне формуле , „водити рачуна о суштини, а не о форми“ и „несебично делити знање и искуство са колегама“, крије се нешто много више а то више, неопходно за будћност библиотеке и заједнице, јесте управо оно што је дефинитивно определило мишљење жирија да је Гордана Вучковић најбољи кандидат за овогодишњу награду“, наводи се у образложењу жирија.

Припремила: Снежана Милисављевић

Фотографија: Народна библиотека „Вук Караџић“