У среду, 25. новембра,  у 18 сати, у Галерији РИМА, биће отворена изложба слика Милорада Бате Михаиловића, на којој ће бити представљени радови из уметниковог првог париског периода.

Милорад Бата Михаиловић је рођен 8. фебруара 1923. године у Панчеву.  У Београду је завршио основну школу. Отац Петар га је, док је био у војсци, уписао на Правни факултет Универзитета у Београду на који је отишао, каже, само једном – да се испише. На Ликовну академију је 1946. године примљен одмах на други семестар у класу професора Ивана Табаковића. Одласком у Задар 1947. године, где настаје Задарска група, напустио је Академију, потом оснива групу Једанаесторица са којом излаже до 1951. У Париз одлази са супругом Љубинком Јовановић 1952. године, где живи и ради повремено се враћајући у Београд. Од 1947. када први пут излаже у Београду, имао је стотинак групних изложби на свим континентима. Прву самосталну изложбу приредио је 1951. године у Београду, а ретроспективну у Уметничком павиљону ‘Цвијета Зузорић’ 1981. године. Године 1985. изабран је за члана ванрадног састава САНУ, у одељењу ликовних и музичких уметности.

Михаиловић је започео сликарство у духу реализма и традиционализма, да би убрзо пронашао језик експресионизма који је у каснијим фазама мењао у неколико стилских поетика. Ако је и долазио до границе апсртакције, Михаиловић никада није прешао тај ликовни рубикон. Пре је био следбеник интензивног колористичког сликарства која је имало дугу традицију у српском модернизму. Његов сликарски гест је силовит, еуфоричан, брз, размахнут, експлозиван, вртложан, без икаквог контемплирања током рада. Форме су му експресивно изобличене, једва препознатљиве, окупане богатом хроматском палетом и светлом. Често се у његовим радовима примећују препознатљиви орнаменти и детаљи са средњовековног српског фреско-сликарства.

Преминуо је 23. априла 2011. године у Паризу.

Приредио: ГТО „Крагујевац“