Новости из Ботаничке баште

Последњих месеци, тачније од марта до августа у крагујевачкој Ботаничкој башти „никли“ су нови садржаји, истовремено едукативни и туристички атрактивни. У изложбеном делу, који се налази у непосредној близини улаза, изграђени су летњиковац, „Еко слагалица“, „Тематски врт – зачинска башта“, „Врт за колонизацију“, „Башта боја“, „Хотел за инсекте“, „Мини башта“, „Пица врт“, „Апотекарски врт“… Сви ови садржаји намењени су деци предшколског и школског узраста али и за радионице на отвореном. Радове је финансирао Центар за еколошко образовање и одрживи развој.
Осим ових „нових“, у Ботаничкој башти постоје и бројни други садржаји занимљиви не само ученичкој и студентској популацији. У њима могу да уживају сви који желе да завире у овај део града и упознају његову флору, на само неколико километара од центра. Потребно је да изаберете једну од стаза, и кренете..

Баштенска библиотека, која је изграђена ове године током јуна и јула, пружа могућност да изаберете литературу на лицу места и уживате читајући на удобној дрвеној клупи окружени зеленилом. Шетајући, пак, можете да упознате флорне зоне Азије, Европе и Балкана, али и да се дивите чудесном гинко дрвету, чије су природно станиште Кина и Манџурија. Ту су и Јудино дрво, магнолија, бреза, леска, кедер, јавор, али и америчка секвоја, који украшавају ову зелену оазу, изузетно пријатну за одмор и рекреацију, на око 200 метара надморске висине, чија је геолошка подлога хетерогена и састоји се од више врста седиментних и еруптивних стена.
Током врелих летњих дана, у дебелој хладовини густих крошњи столетних стабала, можете да уживате опуштајући се на дрвеним клупама или да изабререте једну од стаза и прошетате до Панчићеве оморике, камењара са чуваркућама (алпинетума), или дендраријума са клекама. Посебно интересантан је Лавиринт у којем се налазе реликти и ендемичне врсте . Овај део Ботаничке баште требало би да користе сви који желе да уче, посебно ђаци зато што пролазећи кроз Лавиринт упознају важне, старе, угрожене и заштићене врсте.
Да сте у Шумадији, препознаћете лако, зато што је „зелени“ крајолик употпуњен старим млекаром и бунаром, препознатљивим за овдашња сеоска домаћинства.
Сви заинтересовани могу од јесени (од новембра) да дођу и посаде своје „Дрво знања, љубави, пријатељства и мира“.
У једном делу Ботаничке баште постоји мала парцела на којој деца могу да се баве повртарством и учествују у свим радовима, од сађења до бербе плодова.

Ботаничка башта простире се на око 18 и по хектара у оквиру комплекса Спомен парка „Крагујевачки октобар“. Многи не знају да је први заговорник отварања Ботаничке баште у Крагујевцу био Јосиф Панчић чија је биста изложена на централном тргу. Башта је свечано отворена 1997. године у оквиру Института за биологију Природно-математичког факултета у Крагујевцу, којим је тада руководио Проф. др Радослав Жикић.
Радно време је од 9 до 19 часова у летњем периоду, односно од 9 до 16 часова током зиме. Уколико желите да упознате знаменитости Ботаничке баште у пратњи стручног водича, можете да се обратите Проф. др Снежани Бранковић, управници Ботаничке баште (pmfkrag@kg.ac.rs, snezana.brankovic@pmf.kg.ac.rs) Такође, организоване посете је неопходно предходно најавити.
Сви заинтересовани могу да учествују у изградњи Ботаничке баште. Руководство ће Вас са осмехом дочекати уколико сте расположени да косите, садите, копате, уређујете зелене површине или донирате средства.
Зато из Ботаничке баште поручују „Свакој башти су потребни Сунце, вода и храна да би расла. Да би процветала потребно је нешто више – дарежљивост и подршка пријатеља!“
Аутор: Снежана Милисављевић
Фотографија: Зоран Лазаревић Лаки