Изабрана најлепша дворишта на територији Крагујевца

Сви победници у категорији „Најлепше двориште“ на територији Крагујевца су из Влакче. Прво место припало је Јелени и Александру Павловићу, други је Радиша Радосављевић, док награда за трећепласирано домаћинство одлази у руке Милосава Вучковића.
Победник у категорији „најлепше парк двориште“ је Милорад Јевтић из Кормана. Друга награда „иде“ у руке Лидији Лазић из Страгара а трећа Нади Гајић из Влакче.
У категорији „најлепше етно двориште“ и овог пута су вишеструко награђивани учесници, који су побеђивали и на регионалном такмичењу. Најлепше етно двориште има Драгица Гајић из Дулена, другопласирани је „Јанин рај“ породице Цветковић из Петровца, док је трећепласирана Слађана Јешић из Влакче.
Комисија сматра да најлепши детаљ има у свом дворишту Драга Павловић, други је Александар Јовановић из Влакче а трећи Ратко Јовановић, такоће из Влакче.

На манифестацији „Дани отворених дворишта“ ове године учествовало је 59 домаћина из 13 села у околини Крагујевца. Стручни жири, у којем су, као и сваке године, били представници Центра за пољопривреду и рурални развој и ЈКП „Шумадија“ тј „Зеленила“, посетио је, са представницима Градске туристичке организације, све пријављене кандидате. Награде најбољима требало би да буду уручене идуће недеље, када ћемо посетити све победнике и на лицу места им уручити признања. До краја јула требало би да буду изабрани и победници на територији Шумадије.
Традиционално, највише учесника у конкуренцији за најлепше двориште, најлепше парк двориште, најлепше етно двориште и најлепши детаљ и овог пута било је из Влакче. У овом селу је први пут 2007. године организована манифестација „Дани отворених дворишта“ и његови житељи су најлепше уредили окућнице и окружили се правим малим вртовима и парковима. Осим житеља Влакче, ове године у категорији за титулу најлепших дворишта била су и домаћинства из Страгара, Чумића, Церовца, Лужница, Петровца, Новог Милановца, Доњих Грбица, Кормана, Драгобраће, Вињишта, Горње Сабанте и Дулена.
Награде за победнике обезбедили су Рода центар, Дунав осигурање и Градска туристичка организација Крагујевац, која је и организатор манифестације.
Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Александар Јевтић