Понуда Дечјег одмаралишта на Копаонику

Центар за образовање Крагујевац који газдује Дечјим одмаралиштем на Копаонику ових дана понудио је градским али и републичким предузећима, институцијама и установама изузетно повољне услове за боравак у овом објекту. До 15. октобра пун пансион у Блоку I за одрасле кошта 1.400,00 динара, док је у блоку II за одрасле пун пансион нешто скупљи и треба га платити 1.600,00 динара. За децу до 15 година пун пансион кошта 1.100,00 динара. Ове цене важе за минимум 7 ноћења. У истом периоду, од 15. априла до 15. октобра гости могу да користе и ванпансионску услугу, преноћиште, које у Блоку I кошта 600 док је у Блоку II 800 динара.
Одмаралиште нуди пансионске оброке, сендвиче и палачинке. У објекту се налази и бифе, тв сала, скијашница и теретана.У непосредној близини је и терен на отвореном за кошарку, рукомет, мали фудбал и одбојку. Терен поседује и рефлекторе, тако да спортске активности и забавно – рекреативни програм могу да се организују и у вечерњим сатима.

Одмаралиште располаже са 220 кревета у новијем објекту. Блок I има двокреветне,трокреветне и четворокреветне собе. Блок II има двокреветне,четворокреветне и једну петокреветну собу док су у Блоку III двокреветне,трокреветне и четворокреветне. У блоковима један и два свака соба има сопствено купатило док је у блоку три, у бараци у којој углавном бораве запослени и радници ангажовани на различитим пословима на овој српској планинској лепотици, купатило заједничко. У овој смештајној јединици има 40 кревета..
Чињеница је да је неопходна озбиљна реконструкција објекта, изграђеног пре више од 30 година, али се стално улажу напори да се услови боравка колико-толико побољшају.
Према речима Ненада Срећковића, помоћника директора Центра за образовање Крагујевац, „реновирана је кухиња, у складу домаћим и светским стандардима. У току је набавка нових душека као и столова и столица за трпезарију. Урађене су мање неопходне поправке намештаја у собама и сређивана су купатила. Ремонтовали смо и котларнице како би се остварила оптимална температура у објекту. Трудимо се да појачамо хигијену, редовнмо сервисирамо вентилациони систем…“ каже Срећковић. Према његовим речима, Финансијским планом предвиђени су озбиљни инвестициони радови, али, да ли ће до тога доћи, остаје да видимо.
С обзиром да је било неопходно прилагодити се новонасталој ситуацији због појаве Короне, објекат је затворен 15. марта, када је проглашено ванредно стање. Отворен је поново 15. јуна. Срећковић твди да се поштују све препоруке кризног штаба и да се свакодневно дезинфикују заједничке просторије као и смештајне јединице, када гости напусте собу. У трпезарији су места одвојена у складу са новим стандардима.
Институт за јавно здравље контролише у законским роковима све што је у њиховој надлежности, а менаџмент Центра за образовање донео је мере за заштиту од заразе које спроводе запослени, каже, одговарајући на наше питање, Ненад Срећковић. Превоз за заинтересоване госте из Крагујевца у овом тренутку није организован, али, уколико буде било интересовања, постоји могућност да Центар обезбеди и ову врсту услуге.

Током зимског периода смештајни капацитети углавном су попуњени, али од поновног отварања одмаралишта, 15. јуна ове године, у одмаралишту нема много гостију. Зато је Град, тј Центар за образовање донео одлуку да снизи цене боравка у овом објекту и тако попуни капацитете. Очекује се да ће износ од 1.600 динара, уз могућност плаћања путем административне забране на 6 једнаких месечних рата повећати интересовање гостију за боравак у крагујевачком Дечјем одмаралишту на Копаонику.
Што се тиче структуре гостију, у одмаралишту углавном бораве ученици основних школа – не само из Крагујевца, већ и из читаве Србије, али и деца предшколског узраста која долазе на рекреативну наставу и спортске летње кампове. У одмаралиште гости долазе и породично, у „приватној режији“. Такође, бројни врхунски спортисти, кошаркаши, рукометаши и одбојкаши, били су гости одмаралишта на Копаонику.
Изградња Дечјег одмаралишта „Крагујевац“ на Копаонику почела је 80-тих година, а радови су завршени 90-тих. Објектом су газдовали Јавно предузеће за одмор и рекреацију, Установа Нада Наумовић, Агенција за туризам и саобраћај, Шумадија сајам, и сада Центар за образовање. У међувремену санирана је кровна конструкција, замењена столарија, реновирана кухиња, постављени су противпожарни системи и системи за детекцију гаса, али… Изграђен на одличној локацији, овај објекат заслужује далеко бољи третман. Током протеклих 30 година није било озбиљнијих улагања, причало се и о његовој продаји, али је само мењао „власника“.
На запосленима у Центру за образовање је да осим што су имали слуха да снизе цене и понуду прилагоде условима које нуде, осмисле начин како да обезбеде средства и реализују радове како би Дечје одмаралиште добило третман који заслужују крагујевачка деца и Крагујевчани који су остали без свих објеката за одмор и рекреацију. Некад смо, подсећања ради, ишли у Градац на море, на Бешњају, у Трмбас, на Копаоник..

Аутор: Снежана Милисављевић
Фотографија: Центар за образовање Крагујевац