17. Међународни позоришни фестивал Јоакимфест

Loading Events

« All Events

This event has passed.

17. Међународни позоришни фестивал Јоакимфест

October 7, 2022 @ 8:00 pm October 12, 2022 @ 10:00 pm

Под слоганом Хармонија различитости од 7. до 12. октобра у Крагујевцу ће бити организован 17. Међународни позоришни фестивал Јоакимфест у оквиру којег ће бити изведене представе из Словеније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Србије.

На 17. Међународном фестивалу Јоакимфест, у оквиру главног програма биће изведено 5 представа, док ће у част награђених наступити глимци Никшићог позоришта. Све представе почињу у 20 часова. Планиран је и богат пратећи програм. Улазнице још увек нису у продаји а организатор, Књажевско-српски театар из Крагујевца информисаће јавност о цени и куповини улазница почетком следеће недеље.

У петак 7. октобра фестивал отвара представа Живи песак, по мотивима стваралаштва Отоа Толнаија и Пала Петрика (режија: Кинга Мезеи) у оувођењу Народног позоришта из Суботице, Позоришног удружења Новем и Регионалног креативног атељеа из Кањиже.

Скупштина је на репертоару у суботу, 8. октобра, по мотивима драме Породична скупштина Кристине Клементе, у адаптацији Иване Стјепановић и режији Ивана Плазибата. Представу изводе глумци Градског позоришта Јазавац (Бања Лука, Република Српска – Босна и Херцеговина)

Југославија, моја отаџбина, на репертоару је у недељу 9. октобра, по роману Горана Војновића Југославија, моја дежела, у режији Марка Мисираче, док драматизацију потписују Иван Велисављевић и Александар Новаковић. (Позориште Приједор, Гледалишче Копер (Teatro Capodistria), и Фондација „Фридрих Еберт Стифтунг“, Република Српска – Босна и Херцеговина, Словенија)

Београдски Атеље 212 представиће се крагујевачкој публици 10. октобра у 20 часова, представом Пристанак, по тексту Нине Рејн и у режији Небојше Брадића.

Званични програм завршава се 11. октобра, у уторак, представом My нame иs Goran Stefanovski Драмског театра из Скопља. Реч ју о ауторској адаптацији Бранислава Илића. Представу је режирао Бранислав Мићуновић.

На предлог организатора фестивала Књажевско-српског театра у част награђених биће изведена представа Никшићког позоришта Боинг-боинг у режији Растислава Ћопића, у среду, 12. октобра. Аутор текста је Марк Камолети, режију потписује Растислав Ћопић

У оквиру пратећег програма планирана је промоција издања Стеријиног позорја, трибина Међународни и регионални позоришни фестивали у Србији – традиција, изазови, перспектива, као и јавно читање драме Три слике старости Жељка Јовановића

Образлажући овогодишњу селекцију, Мирослав Мики Радоњић, селектор фестивала, између осталог, каже: „Размишљајући о представама које су конкурисале за 17. издање фестивала, нисам превише инсистирао на одређеном концепту, или заједничком именитељу, што је резултирало селекцијом чији би мото могао да гласи Хармонија различитости. Имајући на уму, пре свега, уметнички квалитет одабраних остварења, такође сам покушао да занемарим, у оној мери колико је то реално, сопствени гледалачки сензибилитет и обезбедим публици да се суочи са најразличитијим позоришним изразима и естетиком, инвентивним редитељским поступцима и упечатљивим глумачким достигнућима. Оно што свакако јесте заједничко за све селектоване представе огледа се у томе да свака од њих почива на драматуршки суверено постављеним актуелним причама, које нас се дубоко тичу, без непотребних „излета“ у баналну сферу дневне политике. Када је реч о жанру, он се креће од сочне комедије, преко потресне мелодраме и црног хумора до катарзичне савремене трагедије“.

Програм 17. Јоакимфеста недавно су у Књажевско-српском театру представили Младен Кнежевић, глумац и директор Књажевско-српског театра, и др Мирослав Мики Радоњић, театролог и овогодишњи селектор Фестивала.

Текст: Снежана Милисављевић
фотографија: Ненад Борисављевић

Go to Top