Француски филмски караван у СКЦ-у

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Француски филмски караван у СКЦ-у

September 23, 2022 @ 7:00 pm September 24, 2022 @ 11:00 pm

У Контакт галерији Студентског културног центра Крагујевац вечерас почиње дводневна пројекција француских филмова. Програм Француски Филмски караван – циклус: Доба сазревања реализује се у сарадњи са Француским институтом у Србији.

Циклус Доба сазревања чине четири филма. Приказују неке сегменте живота и различите животне ситуације, затим поступке, дилеме, одлуке и животне путеве, који прате свакодневицу оних који се на путу свог сазревања срећу и суочавају са различитим околностима, особама, осећањима, бригама, изборима

Све пројекције у петак, 23. септембра, и суботу, 24 септембра, у 19 и 21 час, су бесплатне.   

Програм почиње вечерас у 19 часова пројекцијом филма Прави момак. То је прича остидљивом и осетљивом тинејџеру Тому који се спрема за полазак у нову школу. Његов старији брат Лео му попут правог саветника помаже да се уклопи. Након инсистирања да од Тома направи правог дасу, Лео својом свеприсутношћу постаје терет. Том ће морати да се ослободи Леовог притиска како би пронашао свој пут…

У 21 сат биће приказан филм Школски живот. Година дана школе, живота… и сналажења! Нова и млада педагошкиња Самија из родног Ардеша прелази у једну школу на лошем гласу у Сен Денију. Самија се суочава са недисциплином и друштвеном стварношћу тог париског краја, али и добрим расположењем које влада међу ученицима и колегама. Међу њима су Муса, Велики из краја и Дилан. Самија се прилагођава и убрзо почиње да ужива у умиривању најнесташнијих ученика. Због свог компликованог приватног живота зближава се са Јанисом, живахним и јако паметним тинејџером чији је потенцијал препознала. Иако се чини да Јанис одустаје од својих амбиција скривајући се иза своје дрскости, Самија ће уложити сав свој труд да спречи његов неуспех и покуша да га натера да се пројектује у бољу будућност.

У суботу, 24. септембра у 19 часова на репертоару је филм Наше лето. Делфин је девојка са села, има 23 године и одлази у Париз како би се осамосталила. Жели да управља сопственом имовином, што није лак задатак за жене. Карол је Парижанка и има 35 година. У вези је са Мануелом и активна је феминисткиња. Када се Делфин и Карол упознају, љубав која се рађа између њих им мења животе. После извесног времена, Делфин је принуђена да се врати на село. Карол полази са њом и њих две се заједно суочавају са реалношћу.

Истог дана, у суботу, 24. септембра, у 21 сат публика ће имати прилику да погледа филмско остварење Метеорити.  Нина има 16 година и машта о авантури. У ишчекивању узбуђења, проводи лето у месту између свог села на југу Француске и забавног парка у ком ради. Непосредно пре сусрета са Морадом, Нина уочава пламени метеорит на небу који пада на планину. Све личи на наговештај новог живота.

Припремила: Снежана Милисављевић
Плакат: СКЦ Крагујевац

Go to Top