Филмски караван Слободне зоне вечерас у СКЦ-у

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Филмски караван Слободне зоне вечерас у СКЦ-у

September 22, 2022 @ 8:00 pm 10:00 pm

У Контакт галерији Студентског културног центра Крагујевац вечерас у 20 часова биће приказани краткометражни документарни филмови који су настали у оквиру Кампа ангажованог филма за младе Наше разлике су наша снага. Улаз је слободан.

Овом приликом публика ће имати прилику да погледа неколико остварења.

На наш начин (Марина Тодић, Србија, 12′, 2021) је прича о двојезичној породици коју чине бака, дека, мама, тата и мала деца…Како од малих ногу учити децу правим вредностима и очувати језик, културу и традицију?

Очи у очи (Јелена Зрнић, Србија, 15′, 2021)  је потресна прича ауторке о убиству тринаестогодишњег дечака којег су убила двојица малолетних скинхедса, у улици којом свакодневно пролази пре 24 године..

Опрати пре коришћења (Лена Трифуновић, Србија, 12′, 2021) – Vintage i second hand одећа – еколошки одржива, а јефтина мода, постаје симбол генерације која тежи слободи израза и одбија да живи по правилима.

Чији? Чија? Чије? (Јана Томан, Србија, 19′, 2021)  је прича о Бољевцима крај Београда где се овакве ствари дешавају већ 200 година дешавају, али ово је први пут да су се баш ове две породице нашле у ситуацији где је битно чији је он, а чија је она.

Тишина (Катарина Југ, Србија, 20′, 2021) је прича која прати живот и успомене становника заборављене Каналске улице, као и њихову тиху борбу и суочавање са феноменом смрти, како једне заједнице, тако и једне историје.

После пројекције филмова планирани су Храбри разговори, односно разговори младих ауторки и филмова са модераторима који су инспирисани темама које филмови покрећу, као разговор са и публиком.

Планирано је да филмски караван Слободне зоне Јуниор посети преко 40 места и градова у Србији у којима ће приказати укупно 12 документарних филмова младих редитеља и редитељки који су претходно похађали Камп документарног филма Наше разлике су наша снага у оквиру истоименог пројекта.

Пројекат Наше разлике = наша снага  има за циљ да изгради капацитете за прихватање културног диверзитета и успостављање интеркултурног дијалога код младих људи различитог порекла, културе и вере, кроз процес неформалног учења, интеракцију и стварање. Спроводи га Фонд Б92 кроз програм Слободна зона Јуниор уз финансијску подршку Европске уније у оквиру програма Подршка цивилном друштву Делегације Европске уније у Републици Србији, а суфинансиран је од Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Амбасаде САД-а у Београду.

Припремила: Снежана Милисављевић
Плакат: СКЦ Крагујевац

Go to Top