Стручна предавања на Данима шљиве у Страгарима

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Стручна предавања на Данима шљиве у Страгарима

July 30 @ 11:00 pm July 31 @ 12:00 am

Током манифестације „Шумадијски дани шљиве“ у Месној заједници у Страгарима, 30. и 31. јула биће организована стручна предавања за заинтересоване пољопривреднике. У фокусу ће бити производња, гајење и прерада шљива.

У суботу 30. јула, у 11 часова, после уводног обраћања представника града Крагујевца, Проф. др Иван Глишић, са Агрономског факултета у Чачку говориће о „Технологији и сортименту гајења шљиве, од традиције до новитета“. Потом ће Анкица Ускоковић из „Центра за стрна жита и развој села“ д.о.о. Крагујевац, оджати предавање на тему „Место шљиве на локалитету Страгари и еколошки услови гајења са економским аспектом“. Истог дана представиће се и Регионална асоцијација произвођача ракије „Шумадијска ракија“.

О важности прогнозно-извештајне службе (ПИС) у заштити шљиве говориће Марија Ивановић, из Пољопривредне стручне и саветодавне службе Крагујевац. Представница ове службе, Лидија Вуловић, одржање предавање на тему „Рђа шљиве“.

Истог дана, у суботу, 30. јула, производни програм, услуге и делатност представиће „Гружа аграр“ д.о.о. Балосава (Кнић), „Агромаркет“ Крагујевац и „B-Fresh“, Институт за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду.

Недеља, 31. јул, планирана је за промоцију сеоског туризма на данима шљиве, па су и стручна предавања првенствено намењена сеоским домаћинима који се баве или намеравају да се баве сеоским туризмом.  

„ИПАРД програм Републике Србије – Мера 7 за диверзификацију пољопривредних газдинстава и развој пословања“ тема је излагања  

Горана Миљковића из Регионалне агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, док ће о актуелним националним програмима подршке непољопривредним активностима на селу говорити Наташа Миљковић, из ПД „Центар за стрна жита и развој села“ д.о.о.

Стручна предавања организовали су Привредно друштво „Центар за стрна жита и развој села“ д.о.о. и Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.

Током манифестације „Шумадијски дани шљиве“ која се одржава од 29. до 31. јула, осим стручних предавања, биће организован богат програм, изложбе воћа и производа од воћа, механизације и опреме, пратећи забавни програм и спортска такмичења.

Покровитељ и организатор манифестације је град Крагујевац.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Александар Јевтић

Go to Top