Скулптуре из Виминацијума у Ђуриној кући

Loading Events

« All Events

Скулптуре из Виминацијума у Ђуриној кући

May 14 @ 6:30 pm June 13 @ 7:00 pm

У Кући Ђуре Јакшића у Крагујевцу у суботу, 14. маја, у 18.30 часова биће отворена изложба староримских скулптура и ситне пластике из Виминацијума. Изложба ће бити отворена у оквиру манифестације Ноћ музеја, током које ће заинтересовани грађани моћи да уживају у новим али и сталним поставкама крагујевачких институција културе.   

Јединствена изложба археолошког локалитета Виминацијум, коју су већ имали прилику да виде бројни посетиоци из земље и иностранства, обухвата 18 бронзаних портрета римских царева који су рођени и живели на тлу Србије. Презентација римског града Виминацијума “Путевима римских царева по Србији” биће употпуњена занимљивим перформансом и кулинарским специјалитетима. Публику ће дочекати римски легионари и девојке у тогама, у аутентичној одећи, уз послужење, хлеб и колачиће из тог времена.

Професор Миомир Кораћ, директор Археолошког института и руководилац пројекта Вимунацијум, јединственог археолошког локалитета на овим просторима, одржаће том приликом занимљиво предавање. Изложба староримских скулптура и ситне пластике из Виминацијума биће отворена до 13. јуна.

Догађај ће употпунити студенти Филолошко-уметничког факултета из Крагујевца, који ће испред Куће Ђуре Јакшића одржати концерт, тако да ће посетиоци моћи да уживају испред и унутар Галерије.

После предавања и отварања изложбе, у Винско-ракијском хабу, у 20.30 часова, биће отворена изложба слика Крагујевчанке Иване Николић.

Текст: Снежана Милисављевић
Плакат: Народна библиотека Вук Караџић, Крагујевац

Go to Top