Посета Вољавчи и воденици Цицића

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Посета Вољавчи и воденици Цицића

July 31 @ 10:00 am 4:00 pm

Градска туристичка организација Крагујевац организује бесплатну водичку туру у недељу, 31. jула. Том приликом биће организовано панорамско разгледање града, затим одлазак горњомилановачким путем, преко Кутлова, до Страгара, посета средњовековном манастиру Вољавча, воденици Цицића на речици Сребрници и манифестацији Шумадијски дани шљиве.

Манастир Вољавча је женски манастир посвећен Светим Архангелима. Изграђен је почетком 15. века на темељима старе богомоље. Ктитор манастира је Михајло Кончиновић, војвода деспота Стефана Лазаревића. Живопис у цркви је из 2015. год. У порти се налазе “Карађорђев конак” из 1766. године и Jужни конак из времена кнеза Милоша (1848. године).

Воденица Цицића је једина сачувана од 68 воденица поточара из доба Кнеза Милоша. У њој грађани могу да самељу житарице и/или купе кукурузно, пшенично и ражано брашно. За учеснике водичке туре биће припремљено послужење док заинтересовани могу и да пазаре брашно самлевено на воденичком точку, као некада.

На крају, учесници туре имаће прилику да посете манифестацију Шумадијски дани шљиве, пазаре воће и производе од воћа, предмете народне радиности итд.

Заинтересовани  грађани могу да се пријаве мејлом (tic@gtokg.org.rs), телефоном 335 302 или лично у Туристичком информативном центру на платоу некадашње Робне куће.

Полазак је у 10 часова испред Скупштине града Крагујевца док је повратак у Крагујевац планиран око 16 часова.

Организатор водичке туре је Градска туристичка организација Крагујевац.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Јован Живановић

Go to Top