Ноћ музеја у Легату Николе Коке Јанковића

Loading Events

« All Events

Ноћ музеја у Легату Николе Коке Јанковића

May 14 @ 7:00 pm July 7 @ 8:00 pm

Народни музеј у Крагујевцу учествује у програму манифестације Музеји за 10, у оквиру којег ће бити обележен Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја. У оквиру овог програма у Галерији Николе Коке Јанковића у суботу,14. маја 2022. године, у 19 сати, биће отворена изложба „Оригинално о Николи Добровићу: појмовник цртежа савремене архитектуре“. После отварања изложбе биће организована трибина на тему „Никола Добровић: истраживачки процеси савремене архитектуре“, на којој ће говорити Бранислав Милетић, Тања Дамјановић Conley, Јелена Ивановић Војводић и Наталија Богдановић. Изложба ће бити отворена до 7. јула 2022. године.

Према речим Kатарине Бабић, вишег кустоса, ова изложба је део програма  „Година академика Николe Добровићa (Печуј, 12.2.1897–Београд, 11.1.1967)“ Српске академије наука и уметности, којим се обележава 125 година од рођења архитекте, професора и академика Николе Добровића, једног од најзначајнијих српских и југословенских архитеката модерног доба.

Као професор урбанизма на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, Добровић је ширио своја искуства практичара и носиоца прогресивних градитељских идеја, тако да се, под његовим снажним идејним и образовним утицајем, формирао низ генерација, међу којима сe мноштво градитеља касније афирмисало у земљи и иностранству.

Никола Добровић је за своје стваралаштво и укупно дело  добио низ веома значајних признања. За дописног члана САНУ изабран је 1961, а за редовног 1965. године. Поред тога био је члан ЈАЗУ (од 1963) и почасни члан Краљевског института британских архитеката (РИБА).

Академик Добровић је оставио снажне и оригиналне трагове у простору, а осим у Југославији, стварао је у Чешкој и Мађарској. Подстицајношћу и актуелношћу својих идеја остварио је свевремени утицај и стекао велики број следбеника и поштовалаца.

У Галерији Николе Коке Јанковића посетиоци могу да погледају и сталну изложбену поставку ретроспективног карактера „Никола Кока Јанковић. Живети уметност“, музејску експозицију која пружа свеобухватни пресек уметничког рада једног од најзначајнијих југословенских вајара друге половине XX века.

Припремила: Снежана Милисављевић
Фотографија: Легат Николе Коке Јанковића

Go to Top