Музички фестивал ЕСТАМ у Крагујевцу

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Музички фестивал ЕСТАМ у Крагујевцу

August 12 @ 8:00 pm August 15 @ 1:00 am

Међународни ЕСТАМ World Music Festival биће одржан од 12. до 14. августа у Великом парку у Крагујевцу. Сви концерти почињу у 20 часова, а улаз се не наплаћује. Организатор је Студентски културни центар Крагујевац.

Пети музички фестивал ЕСТАМ окупиће у Крагујевцу музичаре из целог света, са Кубе, Молучких острва у Индонезији, из Холандије, Гвинеје, Мађарске, Северне Македоније и Србије.

BOI AKIH (Холандија) је прича у бојама и звуцима, прича о путовању пуном неочекиваних сусрета. BOI AKIH једноставно преплиће модерни џез и импровизовану музику са традиционалном музиком целог света, стварајући јединствен звук који је неконвенционалан, а опет потпуно препознатљив и доступан. Акустични звуци и електронски звучни пејзажи стапају се са свестраним, топлим гласом Монике Акихари која пева и на енглеском и на харукуу, заборављеном језику острва њеног оца (Молука/Индонезија/Меланезија).

СКИ Трио је пројекат ЕСТАМ Светског музичког фестивала под уметничким руководством композитора, аранжера, контрабасисте и невероватног, али скромног човека Оливера Јосифовског. То је музичка творевина Оливера Јосифовског и уметничког директора ЕСТАМ-а Владимира Ђорђевића. Бирајући неке од најбољих музичара Северне Македоније са међународним каријерама, они праве ову супер-групу како би приказали укусе и искуства које сваки од музичара доноси из целог света баш на време за овогодишњи ЕСТАМ. Чврсто утемељен на балканској традицији, СКИ Трио доноси свет на Балкан и Балкан у свет.

Кубанска челисткиња, певачица и композиторка Ана Карла Маза објавила је сингл A Tomar Cafe, на свом новом албуму Bahia, који је изашао 25. фебруара 2022. године за музичку издавачку кућу Persona Editorial Records. Бахиа је прелепа мешавина класичног виолончела и вокала, која се ослања на кубанског претечу, самбу, боса нову, танго, џез и шансону. Отвара га Хавана, где је уметница рођена пре 26 година у музичкој породици – њен отац је био чилеански пијаниста Карлос Маза, а њена мајка кубанска гитаристкиња Мирза Сијера. Нумера Бахиа је ода округу у Хавани где је провела детињство и изградила своја сећања, трансформишући луди ритам Кубе у своју музику. Албум путује кроз Латинску Америку..

TAPAN је београдски продукцијски дуо једног од штићеника клуба 20/44, Небојше Богдановића, и Горана Симоноског, продуцента који је стајао иза музичких пројеката Belgradeyard Sound Sistem, Piece of Shh, а уједно и аутор позоришне музике за више представа у Србији и Великој Британији. Обојица су присутни на београдској и међународној музичкој сцени још од деведесетих година, а 2015. године удружују своја разноврсна музичка искуства. Тапан није обични електронски пројекат, и вешто избегава једноставне категоризације. Овај студијски музички пројекат је еволуирао у пуни квартет, градећи везе између електронског звука, џез импровизације и јединственог пулса источњачког перкусивног оријентализма.

У оквиру ЕСТАМ-а радионицу традиционалног певања одржаће Светлана Спајић (1971, Лозница), српска традиционална певачица, извођач, педагог, културни активиста и преводилац. Поред извођења српске народне музике, позната је и по сарадњи са светским уметницима попут Марине Абрамовић и Роберта Вилсона. Певала је у групама „Паганке“, „Моба“, „Дрина“, „Нењ Ритуал Гроуп“, „Жегар живи“, Пјевачка дружина Светлане Спајић итд. Завршила је Филолошки факултет у Београду (одсек за енглески и немачки језик и књижевност) и Међународну школу холокауста на институту Јад Вашем у Јерусалиму, Израел. Држала је предавања о српској народној традицији и култури сећања у више од 15 земаља у Европи и у Сједињеним Америчким Државама, редовно држи радионице традиционалног певања у земљи и иностранству..

Управо захваљујући одличним, квалитетним извођачима, организатори, између осталог, поручују да је Светски музички фестивал ЕСТАМ посебан доживљај за сваког од нас, било да смо пасионирани љубитељи музике или радозналци отвореног срца… „Изујте се и закорачите. Осетите тло под својим ногама. Осетите своје ноге у трави. Уземљите се пре него што се отиснете у ЕСТАМ музички свемир“.

Пројекат је подржао град Крагујевац. Партнери на пројекту су MOST MUSIC EU и MULTIKULTIVATOR. Спонзор фестивала је Форма идеале.

Текст: Снежана Милисављевић
Плакат: СКЦ Крагујевац

Go to Top