Изложба чланова САНУ у Мостовима Балкана

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Изложба чланова САНУ у Мостовима Балкана

May 14 @ 8:00 pm 8:30 pm

У Галерији „Мостови Балкана“ у суботу, 14. маја, у 20 часова, биће отворена изложба „У великом формату“. Поставка обухвата 8 слика великог формата чији су аутори академици Српске академије наука и уметности, Владимир Величковић, Предраг Пеђа Милосављевић, Петар Омчикус, Марко Челебоновић, Петар Лубарда, Мића Поповић, Младен Србиновић и Бата Михајловић. Изложба је организована у сарадњи са галеријом САНУ, у оквиру Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја.

Према речима Јелене Межински Миловановић публици ће бити представљена дела великог формата великана наше ликовне уметности, који су за чланове САНУ бирани током друге половине 20. века – од Марка Челебоновића, који је изабран за члана 1958, до Петра Омчикуса који постаје члан ван радног састава 1994. године. Изложене слике, рађене уљем, акриликом или комбинованом техником на платну, односно лесониту, настајале су у периоду од средине четврте до средине девете деценије 20. века.

Слике великог формата које су одабране за излагање овог пута дају нам могућност да пратимо основне ликовне тенденције претходног столећа у српској уметности, али и да упознамо поједине фазе стваралаштва уметника чланова САНУ: од портрета виолинисткиње Марије Михаиловић у пуној висини у седефастој гами пастозних наноса боја типичних за радове четврте деценије Пеђе Милосављевића, преко Омчикусовог погледа на Црмницу из времена блиског његовом деловању у Задарској групи, која је искорачила из оквира епохе соцреализма, изобиља монументалне мртве природе Челебоновића, Лубардиних и Михаиловићевих варијација на тему националне историје, до једног од особених постенформеловских „тродимензионалних“ портрета Миће Поповића, Величковићевих претећих простора и јунака Србиновићеве лирске поетике осме и почетка девете деценије.

Изложба слика великог формата чланова САНУ својеврсни је омаж свим дародавцима заслужним за обим и квалитет ликовног фонда који Академија данас чува.

Припремила: Снежана Милисављевић
Плакат: Галерија Мостови Балкана

Go to Top