Изложба о историјату Страгара

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Изложба о историјату Страгара

July 28, 2023 @ 7:00 pm 8:00 pm

У оквиру манифестације „Шумадијски дани шљиве“ у Страгарима, у петак, 28. јула биће отворена изложба фотографија под називом „Страгари, настајање и трајање“, аутора Светлане Радојковић, етнолога и Јелене Лазић, професора разредне наставе. Изложба ће бити организована на отвореном, код Споменика Танаску Рајићу у оквиру програма „Добро дошли на Дане шљива“.

Изложба се састоји из два дела. Први део хронолошки, у кратким цртама, говори о развоју насеља и важним датумима када су формиране неке од најважнијих установа и организација. Поставка указује на пут који су Страгари прешли од села и друмског насеља, до варошице и општине, односно до важног трговачког, привредног, здравственог, образовног и угоститељског центра за велики број околних села која гравитирају ка Страгарима.

Други део изложбе обухвата избор доступних фотографија локалних аутора и сликовито говори о самој манифестацији и њеном трајању од 2009. године. На фотографијама су људи, догађаји, наступи културно-уметничких друштава, излагачи, онако како су их мештани видели и забележили.

Аутори фотографија су житељи Страгара који су великодушно уступили фотографије из својих приватних архива за ову изложбу, Жељко Стевановић, Марко Косовчевић, Љубодраг Максимовић, Милица Лазић, Наташа Јанићијевић Ћирић.

Заинтересовани посетиоци манифестације „Шумадијски дани шљиве“ могу да посете изложбу на отвореном „Настајање и трајање“ током тродневне манифестације, од 28. до 30. јула.  

У оквиру програма „Добро дошли на Дане шљива“ у петак 28. јула у 19 часова на малој бини код Споменика Танаску Рајићу наступиће певачка група Културно-уметничког друштва ”Стеван Книћанин” из Кнића која ће том приликом извести две песме, „Покрај Груже једна врба стара“ и „Осу се небо звездама“. Публици ће се представити Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ из Крагујевца, чији је целовечерњи концерт планиран у 20 часова на церемонији свечаног отварања манифестације.

Први дан манифестације завршава се концертом Зорице Брунцлик у 21 час на бини код Ловачког дома.

Текст: Снежана Милисављевић & Јелена Лазић
Фотографија: Бојан Павловић

Go to Top