Изложба Заставиних аутомобила у Крагујевцу

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Изложба Заставиних аутомобила у Крагујевцу

September 30 @ 12:00 pm 5:00 pm

Zastava Fun Club, клуб који окупља љубитеље аутомобила произведених у некадашњој крагујевачкој фабрици Заводи Црвена Застава, организује у суботу, 30. септембра, изложбу ових возила. Љубитељи југа, осмице, кеца, флориде, тристаћа, али и фића, окупиће се од 12 до 17 часова на платоу испред Скупштине града Крагујевца. Публика ће и ове године имати прилику да изабере најбоље очуване, најоригиналније аутомобиле по класама. Организатори су обезбедили пригодне награде за победнике али и за посетиоце, који ће моћи да се провозају Заставиним аутомобилима.

Манифестација траје до 17 часова. У завршници, од 16 часова, планирана је вожња у којој могу да учествују и заинтересовани грађани, у оквиру промотивне вожње кроз град.

Производња Заставиних модела званично је престала 21. новембра 2008. године. Из производног програма Заставе, највише је произведених аутомобила марке Застава 101, чак 1.273.538. Најпопуларнијим аутомобилом сматра се југо који је крагујевачка фабрика извозила на све континенте, а посебно омиљен био је југо кабриолет. Застава је у Египту имала званично представништво и сервис а некада популарна „осмица“(Застава 128) је био најпопуларнији такси у овој северноафричкој земљи. У Малезији је 108 аутомобила марке Застава 101 било у возном парку полиције. Велики број возила Застава је извезла на тржиште Немачке, Велике Британије, Аустралије, САД…

Заставини „олдтајмери“ се и после неколико деценија могу видети на путевима не само у Србији већ и у земљама у окружењу, тј свим Републикама некадашње Југославије. И данас се у оквиру великих подухвата бројних ентуизијаста организују вожње Заставиним аутомобилима до Аустралије, по Америци итд, и о томе извештавају домаћи и инострани медији.

Изложбу Заставиних аутомобила у Крагујевцу Zastava Fun Club организује  15. пут. Градска туристичка организација Крагујевац и ове године подржава манифестацију на којој се очекује преко 100 власника аутомобила из целе Србије, произведених у некадашњој фабрици у Крагујевцу.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Бојан Павловић

Go to Top