Изложба гљива у Крагујевцу

Loading Events

« All Events

This event has passed.

Изложба гљива у Крагујевцу

September 17, 2022 @ 4:00 pm 7:00 pm

Гљиварско друштво „Шумадија“ организује и ове године традиционалну изложбу гљива у свечаној сали Природно-математичког факултета у Крагујевцу, 17. септембра, од 16 до 19 часова. Том приликом посетиоци ће имати прилику да виде неколико стотина гљива убраних пре свега на подручју Шумадије, али и да науче да разликују јестиве од отровних гљива. Имајући у виду да је изложба едукативног карактера, крагујевачки гљивари указаће и на значај очувања ретких и заштићених гљива које могу да се нађу на нашем подручју, али их не треба брати, како би се очувала њихова популација на овим просторима.

На овој изложби коју чланови Гљиварског друштва „Шумадија“ организују у континуитету 22 године очекује се рекордан број експоната с обзиром на погодне временске услове. Крагујевачки љубитељи природе су на терену како би убрали и изложили што већи број гљива, две екипе су на Копаонику, једна на Гочу, једна на Јеловој Гори (Западна Србија), али и у шумадијској котлини, на Руднику, Црном врху, Гледићким планинама, Јешевцу и Котленику.

Посетиоци ће моћи да виде гљиве из породице вргања, велики број јестивих и отровних гљива, ретке и заштићене врсте, али и гљиве из рода аманита први пут не само у Србији већ и на Балкану, које су чланови Шумадије убрали на Гочу.

Заинтересовани грађани ће имати прилику и да пробају специјалитете од гљива, као и праве посластице, попут намаза од тартуфа, које чланови „Шумадије“ традиционално припремају за ову прилику.

Осим учешћа гљивара из Крагујевца и Шумадије, очекује се долазак гљивара из Новог Сада, Петровца на Млави, Ниша, Сремске Митровице, Пожаревца, Параћина, Рашке, Копаоника, Крепољина, тј из целе Србије.

Сви заинтересовани грађани могу да посете изложбу гљива од 16 до 19 часова у свечаној слаи ПМФ-а. Улаз је бесплатан.

И ове године, Градска туристичка организација “Крагујевац” подржаће манифестацију изложеним прмотивним материјалом.  

Аутор текста: Снежана Милисављевић
Плакат: Гљиварско друштво „Шумадија“

Go to Top