Loading Events

« All Events

This event has passed.

Изложба Владана Суботића у Ђуриној кући

21 јула @ 7:00 pm 20 августа @ 6:00 pm

У Галерији куће Ђуре Јакшића у Крагујевцу, у среду, 21. јула, у 19 часова, биће отворена изложба слика и представљена монографија „Владан Суботић“.

Поставка обухвата око 20 слика из приватних колекција које су биле доступне с обзиром да је велики број дела Владана Суботића у галеријским и музејским фондовима у земљи и иностранству. Монографију „Владан Суботић“ урадила је издавачка кућа „Кораци“, под покровитељством града Крагујевца, с обзиром да се уметник увек враћао Крагујевцу за који је везан значајан део његовог животног и уметничког опуса. Монографију ће представити Живомир Ранковић, њен уредник, док ће о ликовном стваралаштву уметника говорити Маја Станковић, кустос  у Галерији.   

Владан Суботић рођен је 1940. године. Дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду 1967. године, а од 1969. године је члан УЛУС-а.

На специјализацију у Париз отишао је 1973. године, као стипендиста Владе Француске, као једини са простора бише Југославије. На Академији лепих уметности (Беауџ Артс) усавршавао се код чувеног професора Мишела Санжијеа, Пикасовог ученика. Једини је Србин који је излагао у једној од најпрестижнијих европских галерија Папиној галерији (Галериа Де Папе) у Риму. Добитник је бројних домаћих и инострних признања за свој рад.

Почетком 80-их уметничко стваралаштво Владана Суботића сврстано је у Културно историјску баштину Југославије.

Током бомбардовања 1999. године Владан Суботић учествовао је у бројним хуманитарним акцијама за прикупљање помоћи разореној земљи, чиме је направио хуманитарни и културни мост између Италије и Србије.

Суботићеве слике својевремено су красиле дом Франсоа Митерана, бившег француског председника, као и других познатих личности широм Европе – Мишела Платинија, председника УЕФА, Јохана Кројфа, легендарног холандског фудбалера и тренера, Ђиоле Ћинквети, италијанске певачице, италијанских глумица Клаудије Кардинале и Ђине Лолобриђиде, Орациа Карпанелија, ликовног критичара, Маура Казирагија, режисера и сценаристе, Ренцо Гуаскоа, ликовног критичара…

О уметничком стваралаштву Владана Суботића снимљено је више стотина домаћих и иностраних ТВ емисија и неколико ТВ филмова, написано је више стотина новинских текстова у земљи и иностранству.

Изложба слика Владана Суботића биће отворена до 20. августа у Галерији куће Ђуре Јакшића у Крагујевцу.

Текст: Снежана Милисављевић
Плакат: Народна библиотека Вук Караџић

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top