На репертоару Међународног луткарског фестивала „Златна искра“ у Позоришту за децу Крагујевац, данас, у 10 часова, је представа „Гердина соба“ у извођењу „Особењак театра“ из Сант Петербурга, из Русије.

За ову представу нема више улазница, због ограниченог броја слободних места за публику. За све остале представе које су на програму фестивала још увек има карата, које, као и за представе из редовног репертоара коштају 150 динара.

23. Међународни фестивал „Златна искра“ наставља се већ у 12 часова, када су на сцени Позоришта за децу глумци Луткарског позоришта (Lutkovno gledališče) из Марибора. Они ће извести представу „Пинокио“ намењену деци старијој од 5 година.

„Пинокио“ ће окупити публику и данас у 18 часова, када ће представу за децу старију од 6 година, извести Државно луткарско позориште „Русе“ из Бугарске.То је прича о сазревању човека. Није реч биолошком, већ о духовном, емоционалном, интелектуалном и социјалном одрастању. Ова авантуристичка прича је представљена као позориште, кабаре и црно-бели биоскоп и по жанру је романтична мелодрама.

Последњег фестивалског дана, сутра, у четвртак, 20. маја, у 12 часова, крагујевачкој публици и међународном жирију представиће се позориште из Барселоне, из Шпаније „Zero en Conducta Co“. Шпанци ће се представити извођењем представе „Нимио“ за децу старију од 7 година.

На свечаном затварању 23. Међународног фестивала „Златна искра“, сутра, 20. маја у 18 часова у Позоришту за децу Крагујевац, када ће бити проглашени и победници, наступиће ансамбл „Ренесанс“.

У такмичарском делу 23. Међународног фестивала „Златна искра“ у Крагујевцу учествује 7 позоришта из 6 земаља, Русије, Шпаније, Бугарске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Фестивал је отворен представом „Потрага за плавим зецом“ Позоришта младих из Новог Сада. Позориште лутака из Мостара (БИХ) представило се представом „Дечак који је сањао море“, а Казалиште лутака из Ријеке извело је представу „Олала“.

Програм фестивала из године у годину позоришни живот града обогаћује свестраним луткарским продукцијама. Према речима Јелене Стојановић Патрногић, директорке Позоришта за децу Крагујевац, радити за децу значи имати огромну одговорност у рукама и зато организатори пажљиво бирају програм, руководећи се и специфичним условима рада у време пандемије, али не губећи на квалитету, који је овај фестивал позиционирао Крагујевац као једну од препознатљивих луткарских дестинација на овим просторима. Уосталом, захваљујући „Златној искри“ основано је и професионално позориште за децу у Крагујевцу које негује стваралаштво намењено најмлађима.

Покровитељи Међународног луткарског фестивала су Министарство културе Републике Србије и град Крагујевац.

Текст: Снежана Милисављевић
Плакат: Позориште за децу Крагујевац