Филмска пројекција хрватске драме из 1997. године „Матер“, коју је режирао Јуре Павловић, биће одржана  вечерас, у уторак, 18. маја, у 20 часова у Контакт галерији Студентског културног центра Крагујевац. Осим у Хрватској, филм је сниман у Србији, Француској и Босни и Херцеговини.

Дебитантски филм Јуре Павловића (чији је краткометражни филм “Пикник”освојио награду Европске филмске академије 2015. године) интиман је портрет комплексних односа између мајке и ћерке који броји своје последње сате.

Из Немачке где сада живи и ради, Јасна се враћа кући, у којој је одрасла, да би бринула о својој болесној мајци која је на самрти. Није јој требало пуно да поново снажно осети како је та средина затвара и гуши. Њена тврдоглава и манипулативна мајка која јој се супротставља у сваком моменту те дане јој чини још тежим. Јасна у кућу позива рођаке, пријатеље и неговатеље, “све које зна” како би свој боравак учинила иоле подношљивим. Уместо тога, схвата да мора сама да се избори са сплетом замерки од стране мајке, које сежу чак и у детињство, надајући се да ће на крају ипак наћи свој привидни унутрашњи мир.

Матер је провокативан и искрен филм који у себи садржи промишљање о губитку, опрштају и боли.

Улаз је слободан. СКЦ Крагујевац организује пројекцију уз поштовање свих мера за сузбијање ширења вируса Ковид 19. Ношење маске је обавезно.

Припремилa: Снежана Милисављевић
Плакат: СКЦ Крагујевац