Фабрика „Застава оружје“ обележила је 170 година рада у петак, 27. октобра, на дан када је 1853. године изливен први топ. Поводом значајног јубилеја промовисана је поштанска марка издата у оквиру едиције Индустријско наслеђе Србије, приказан је филм о развоју фабрике од оснивања до данас, сумирани су резултати досадашњег рада и додељена признања истакнутим појединцима и институцијама.

Изградњом крагујевачке фабрике постављени су темељи развоја српске индустрије, у оквиру ужег градског језгра, познатог као „Милошев венац“. Управо на том локалитету стварана је модерна српска држва после петовековне турске владавине с обзиром да је Кнез Милош, у престоно време (1818-1841) са десне и леве обале Лепенице изградио Милошев Конак, Стару цркву, Амиџин конак,  Шарени конак а нешто касније изграђени су и Стара скупштина, конак Кнеза Михаила, Гимназија.. .

Основана за потребе одбране земље, 27. октобра 1853. године, војна фабрика у Крагујевцу била је центар индустријског и културно – историјског развоја државе Србије. Изливањем првих топовских цеви, окончани су напори Кнежевине Србије да обезбеди сопствену производњу оружја и опреме која ће чувати тешко стечену слободу.

Један је најатрктивнијих туристичких локалитета у Крагујевцу свакако је Музеј „Стара ливница“, смештен у аутентичној згради из осамдесетих година 19. века. Садашња зграда Ливнице саграђена је 1882. делимично на темељима некадашње Тополивнице (пошто је првобитна изгорела у великом пожару).  Фасаде су обрађене опеком, у комбинацији са гвожђем и бетоном, што је учинило објекат врло стабилним и снажним. Зграда је, као репрезент у својој врсти, и као најстарији објекат у кругу “Заставе”, 1953. године стављена под заштиту државе као културно добро од великог значаја.

Стална поставка прати историју крагујевачке војне фабрике, од њеног оснивања 1853. год. до седамдесетих година 20-ог века, којој је прикључена и изложба модернијег наоружања. Изложено је и трофејно оруђе из првог и другог светског рата. Посетиоци могу да виде фото и архивски материјал који хронолошки прати историју фабрике. Приказани су и цивилни производи фабрике (поштанске кочије, звона, кућни апарати…). производи војне опреме, програми Седларнице, инструментарнице итд.

Поставка обухвата и производни програм војне фабрике између два светска рата, а посебно производни програм после другог светског рата – артиљеријско оруђе и оружје, програм ловачког и спортског оружја.

Због потреба индустрије, у Крагујевцу је 14. марта 1854. године декретом кнеза Александра Карађорђерђевића основана и Војно – занатлијска школа, прва такве врсте у Србији. После завршеног школовања велики број питомаца је одлазио у развијене центре војне индустрије Европе и САД на стручно усавршавање. Школа је учествовала на Сајму науке и технике у Паризу 1889. године и Лондону 1898. године. Школа је више пута мењала назив и данас је позната као Средња стручна школа.

Музеј Стара ливница је најстарији сачувани део војне фабрике и Војно – занатлијске школе, прве те врсте у кнежевини Србији. Основан је 1953. године. Музеј се налази у саставу фабрике Застава оружје.

Крагујевчани и туристи из земље и иностранства могу да погледају поставку сваког радног дана од 7 до 15 часова. Музеј „Стара ливница“ не ради викендом. Улаз се не наплаћује. Групне посете треба раније најавити.

Текст: Снежана Милисављевић
Фотографија: Јован Живановић